BRIEF AAN DE GEMEENTE RAAD VAN TILBURG: ADVIES OVER SEDUM BEGROEIDE DAKEN – D043

 


Bergen op Zoom, 3 maart 2014

 

Aan de gemeenteraad van Tilburg

Per email [email protected]

Geachte gemeenteraad,

Ik ben geen inwoner van uw mooie gemeente, maar ik ben wel betrokken bij het wel en wee van onze samenleving en heb in dat kader voor uw raad een suggestie.

Op 16 januari j.l. woonde ik een symposium bij over de leisure ontwikkelingsmogelijkheden van het Hart van Brabant gebied in het Entrada gebouw. De 13e verdieping biedt de mogelijkheid uit te kijken over de omgeving van Tilburg en het nabij gelegen bedrijventerrein. Dat laatste was voor mij een teleurstelling. Het bedrijventerrein is van een recente datum. Maar ondanks het goede voorbeeld van de gemeente zelf, moest ik constateren dat geen van de vele daken op het bedrijventerrein een begroeid of sedumdak heeft. Al het water wat op die daken valt belandt in de kortste keren in het riool of in het slotensysteem, hetgeen bij overvloedige regenval dan wateroverlast kan veroorzaken.

Maar wat ik erger vind: het is een gemiste kans om het bedrijventerrein aantrekkelijk te maken voor al wat leeft.
De voordelen van bijvoorbeeld een met sedum begroeid dak zijn legio:

  • het houdt water vast;
  • het geeft een bijdrage aan goed waterbeheer;
  • het beperkt de opwarming van het onderliggende gebouw in de zomer en het beperkt het verlies aan warmte in de winter;
  • het beperkt de opwarming van de omgeving als in de zomer het vocht in het sedum verdampt (het beperkt de hittestress);
  • het vangt fijnstof uit de lucht, hetgeen in de nabijheid van de snelweg geen luxe is;
  • als het bloeit kan het een fijne geur verspreiden;
  • het veraangenaamd het uitzicht op de daken;
  • het bevorderd de biodiversiteit.

 

Hoe aantrekkelijk zou het kunnen zijn als dit bedrijventerrein in het voorjaar bekend zou worden vanwege een heerlijke geur van bloeiende sedum.

Mijn verzoek aan uw raad, neem die maatregelen die bezoekers van dit soort bedrijventerrein uitlokt om verder te kijken in de omgeving en verras ze met iets moois zoals een natuurlijke geurimpressie opgedaan op een bedrijventerrein. Bedenk dat ook een bezoeker van een bedrijventerrein zijn bezoek aan Hart van Brabant kan verlengen of geïnspireerd kan worden tot een nieuw bezoek aan dit gebied.

Met vriendelijke groet,

 

Louis van der Kallen

 


 

 

Reacties zijn gesloten.