BERGEN OP ZOOM EN SANTIAGO DE COMPOSTELLA

 

   


| 20-03-2022 |

 

 

Politici zijn soms ook bezig met zaken die niets met ‘politiek’ te maken hebben of slechts zijdelinks de politiek of de overheid raken. Een dergelijke zaak is: Bergen op Zoom en de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (de camino).

Meer dan een jaar geleden sprak Ankie Withagen mij (Louis van der Kallen) aan over de geschiedenis van Bergen op Zoom in relatie met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Samen hebben Ankie en ik de (officiële) route door Bergen op Zoom in kaart gebracht. Dit met behulp van het boek: Jacboswegen in Nederland en de website Santiago.nl  Waarna Ankie samen met een medepelgrim de route volledig hebben gelopen, Samen hebben Ankie en ik een ander deel opnieuw gelopen om te kijken wat goed te doen was en waar verbeteringen zouden kunnen, waardoor de route dichter bij de historische zou kunnen komen en de route aantrekkelijker en soms ook beter begaanbaar zou kunnen worden.

We hebben samen ook gesprekken gevoerd met de gemeente en een mogelijke leverancier van route/stapstenen. We hebben samen ook gesprekken gevoerd met organisaties die overnachtingsplaatsen beschikbaar zouden kunnen stellen en mogelijke beheerders van stempelplaatsen. We hebben ook met een kerkelijke autoriteit overlegd over de mogelijke beschikbaarheid van beelden of voorstellingen van de heilige Sint Jacob. We hebben samen ook gesproken met deskundigen inzake wandelroutes, het Nederlandse genootschap van Sint Jacob en met mensen die historische kennis zouden kunnen leveren om het verhaal verder compleet te maken. Om maar een paar dingen te noemen.

Ondanks al die gesprekken zijn we nog niet klaar want dit soort zaken zijn ingewikkelder en moeilijker tot stand te brengen dan menigeen denkt. Corona maakte het niet eenvoudiger en soms lopen dingen niet zoals gehoopt. Er zijn nog wel een aantal stappen te zetten. Ankie Withagen en ik zijn vastbesloten dit project de komende TIJD tot een goed einde te brengen. Want Bergen op Zoom heeft nog te veel geheimen die onthult mogen worden. 

Zo staan er al meer dan een jaar ruim 200 Sint Jacobsschelpen in mijn halletje te wachten op uitreiking aan bewoners en kinderen die deel uit willen gaan maken dit stukje Bergse geschiedenis.

Dat kan vanaf nu! Woont u in één van de volgende straten? Dan woont u langs de officiële pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Bergen op Zoom. Dat geeft u het (BSD) recht dat kenbaar te maken. Door het plaatsen van een Sint Jacobsschelp voor uw raam.

Gratis op te halen zaterdag 12 maart vanaf 11.00 uur op het Zuivelpleintje Bij de BSD-praatpaal. Tot de voorraad strekt.

 

Met vr.gr. Ankie Withagen en Louis van der Kallen

 

De straten van de officiële route zijn: 

– Kladde

– Kladseweg

– Vagevuur

– Hemelweg

– Erasmusweg

– Leharstraat

– Daansbergen

– Steenbergseweg

– Schansbaan

– Molenwieken

– Schansbaan

– Ligneweg

– Melanenweg

– Over steken Randweg-Noord

– Portugalstraat

– Spanjestraat

– Prebendepad

– Bloemendaal

– Zandstraat

– Mozartlaan

– Ravelstraat

– Bolwerk-Zuid

– Burgemeester Stulemeijerlaan

– Steenbergsestraat

– Hofstraat

– Sint Catharinaplein

– Kremerstraat

– Grote Markt

– Bosstraat

– Antwerpsestraat

– Antwerpsestraatweg

– Prinses Beatrixlaan

– Emmaplein

– Jacob Catslaan

– Zuiderdreef

– Oversteken Markiezaatsweg

-Markiezaatsweg

-Laan van Reimerswaal

-Oostmoer

-Binnenbandijk

– Fianestraat  

– Trap omhoog dijklichaam op.

– (Vogelpad) volgen naar het zuiden op oostelijke rand van het Markiezaatsmeer).

– Overgaand in Hildernisse. Eerst naar het zuiden, daarna naar het oosten overgaand in de gemeente Woensdrecht bij het kruisen van de spoorbaan. “    

 

De straten in de alternatieve route door Halsteren zijn:

-Waterstraat

-Kromstraat

-Mussengevecht

-Dorpstraat

-Oude Weg

-Nieuwe Molenweg

-Steenovenweg

 

De straten in de alternatieve route door Bergen op Zoom zijn: 

-Steenovenweg 

-Kriekebos 

-Spanjestraat 

-Prebendepad 

-Bloemendaal 

-Meilustweg 

-Sibeliusstraat 

-Ravelstraat

   

Reacties zijn gesloten.