VOORSPELLING 5

 

    


| 23-04-2022 |

 

Afgelopen zondag kregen de fractievoorzitters een brief van de informateurs over de stand van zaken. Na de zin “De eerste is een akkoord te sluiten op hoofdlijnen. Met als vertrekpunt het focusakkoord”, begon ik bijna aan een in memoriam voor de cultuursector in Bergen op Zoom.

De BSD was geen ondertekenaar van het focusakkoord, omdat het ‘hoe’ ontbrak. Want opschrijven wat je in geld wilt besparen is makkelijk, veel moeilijker is het hoe. De 2 miljoen die op het gemeentelijk ‘cultuurbedrijf’ volgens het focusakkoord zou moeten worden bespaard is grotendeels onhaalbaar, tenzij je de Bergse cultuur, geschiedenis en cultuursector om zeep wilt brengen.

In het artikel “Bouwkoten” legde ik uit wat voor mij en de BSD de (Bergse) kernwaarden zijn om tot keuzes te komen binnen de cultuursector. De drie zogenaamde businesscases cultuurbedrijf zijn grotendeels onhaalbaar zonder de vernietiging van de Bergse culturele traditie en statuur. Bergen op Zoom ‘cultuurstad’ zoals een Bergse wethouder bij een recente opening in het Markiezenhof het nog in de mond dorst te nemen is dan gotspe! Ga eens praten met de oud conservator van het Markiezenhof of de oud directeur van de Maagd zou ik zeggen. Ik heb ze de afgelopen weken mogen spreken bij mijn praatpaal! De businesscase Markiezenhof fileerde ondergetekende in twee brieven. In de eerste zoomde ik in op de Erfgoedwet (2015) en de Bergse Erfgoedverordening vastgesteld in 2017. In de tweede brief liet ik zien dat de vergelijking waarop de businesscase Markiezenhof gebaseerd was volstrekte onzin was. Prulwerk!

Dan het focusakkoord als vertrekpunt nemen is, zeker gezien alle mooie verhalen bij het cultuurdebat, kiezersbedrog in het kwadraat. Alleen de VVD-kloon krijgt haar zin. De Bergse cultuuruitgaven op het landelijk gemiddelde brengen? Alsof Bergen op Zoom qua cultuur en stedelijke geschiedenis met al haar monumenten, het Markiezenhof en haar muziekschool vergeleken kan worden met gemeenten van haar grote, die soms wel 60 dorpen kennen en vooral veel platteland.

De herinnering aan de volgende dichtregels van Henriëtte Roland-Holst riepen de gedachten van verkiezingspijn en frustratie van loze beloften op.

Het was geen lege schijn, die ons vervoerde; ons toekomstgeloof het was diep en echt; en toch is alles, wat zoo schoon ontroerde, vergaan van binnen, van buiten geslecht.

Hoeveel malen bleef zo in de historie grootse belofte onvervuld. zag de mens naar zijn hoofd een kroon en glorie al dalen, greep in heftig ongeduld.”

Een andere tekst in de brief was; “Als tweede zullen pijnpunten worden benoemd. De formerende partijen zijn het eens dat ze hierover niet op voorhand tot overeenstemming hoeven te komen. Echter zal over deze punten worden afgesproken binnen welk tijdspad hierover zal moeten zijn beslist.” Zoals gebruikelijk in Bergen op Zoom worden moeilijke/pijnlijke besluiten vooruitgeschoven. We willen wel ‘samenwerken’ maar als het auw wordt stellen we uit. De raad mag het in de toekomst uitzoeken! Hallo, waarom nu niet? Zodat onze medewerkers eindelijk eens weten waar ze aan toe zijn! Ze zoeken al een paar jaar een goed heenkomen. Daar gaan ze mee door tot dat het politieksysteem eindelijk eens eerlijk durft te worden en besluiten neemt.

Wat mij van mijn stoel deed rollen was de zin: “Wat wel al duidelijk is, is dat met de voornemens die de beoogde coalitie heeft er voor uw raad een volwaardige positie zal ontstaan om deel te nemen aan het vormen van het beleid. U zult mee kunnen discussiëren over pijnpunten die in de komende bestuursperiode moeten worden opgelost.” Het lijkt een goede gift van het beoogde college, maar het is geen goedertierenheid van deze partijen het is een bij wet gegeven recht/bevoegdheid van de RAAD het beleid te vormen en vast te stellen!

Waarom ik nog niet begonnen ben het aan een in memoriam voor de cultuursector in Bergen op Zoom is omdat ik op dinsdagmorgen in BNdeStem mocht lezen dat GBWP toch in gesprek gaat met de informateurs. Ik hoop dat na een paar weken van interne bezinning (hopelijk over een verfrissende start) binnen GBWP ze in zijn gaan zien, dat de inbreng van een lokale partij met enige voeten in de samenleving iets Bergs kan toevoegen aan de gespreken van de landelijke partijen. Misschien, heel misschien hebben die wel gevoel bij de Bergse ziel die huist in de stad en haar ommeland. Het in memoriam houd ik nog even vast in mijn hoofd. Helaas zegt de tam tam, dat het gesprek tussen GBWP en de landelijk partijen, inclusief de VVD kloon al geëindigd is omdat het CDA zich de komende weken gaat vermenigvuldigen. Er heeft zich klaarblijkelijk een paaswonder voltrokken.

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *