VOORSPELLING 3

 

    


| 07-04-2022 |

 

Lokale partijen haalden 17 van de 33 zetels! De landelijke dus 16. Slechts één van de lokale partijen (de VVD-kloon Lokaal Realisme – 3 zetels) gaat betrokken worden bij de eerste poging een coalitie te vormen. VVD, de VVD-kloon (LR), D66, CDA en de combinatie GroenLinks/PvdA gaan aan de slag om een ‘stabiel’ college te bouwen. Wat kan bogen op een meerderheid van 1 stem. Dan worden vast alle verloven ingetrokken en digitaal aanwezig zijn toegestaan! Waar ik mij over verbaas is dat die combinatie ‘stabiel’ wordt geacht. De standpunten over bijvoorbeeld de kwaliteit en het aantal van onze ambtenaren liggen mijlen ver uit elkaar. De samenwerking tussen de VVD-kloon met CDA, D66 en de combinatie GrL/PvdA op dit vlak lijkt haast onmogelijk. Tenzij we willen dat we als werkgever een nog slechter imago krijgen!

Twee informateurs van twee landelijke partijen (PvdA en VVD) komen met een coalitievoorstel dat een VVD-kloon bevat en verder vrijwel alle landelijke partijen. Alleen de landelijke éénpitters SP en 50Plus vallen buiten de boot. Toeval? Ik denk het niet, landelijke partijen prefereren ‘stabiele’ partijen. En dat zijn de landelijke denken ze, niet geheel ten onrechte. Behalve dan de VVD, die in de vorige periode maar liefs 2 afsplitsingen kende.

Dan het advies over alliantievorming tussen de kleintjes. Ik snap het wel maar dat is gecompliceerder dan gedacht. Vermoedelijk wensdenken dus. De BSD heeft in de vorige periode goed samengewerkt in een alliantie (het Links Blok) met de PvdA, GrL en SP gebaseerd op grotendeels gedeelde idealen en vertrouwen in elkaar. Ik heb die alliantie opgeblazen toen bleek dat de praktijk over elkaar op de hoogte houden van (interne) ontwikkelingen niet overeenkwam met de verwachtingen daaromtrent. Van sommige zaken hoor je niet via de media kennis te nemen als je in loyaliteit samenwerkt.

Samenwerken tussen notoire ruziezoekers en afsplitsers lijkt mij ook schier onmogelijk. De BSD en de SP zullen zeker tot een werkende alliantie kunnen komen en heel, heel misschien Lijst Linssen en GBWP ook. Natuurlijk zijn er thuiszoekers zoals de fracties van de recente afsplitsers, maar wie o wie wil daarmee een alliantie vormen?

De informateurs zijn aimabele goed bedoelende zielen die vanuit hun kennis en gedachtengoed werken en dat zijn landelijke partijen. Niet vanuit kennis van de kiezers van alle niveaus. Wat ik onvoorstelbaar vind is dat de informateurs voorbij gaan aan de, mijn inziens, absolute noodzaak tot herstel van vertrouwen van de Bergse burgers in de politiek en de relatie die het wantrouwen van de burger heeft met de verstoorde plaatselijke politieke verhoudingen. Juist om dat vertrouwen weer op te bouwen kan het behulpzaam zijn de grootste plaatselijke partij er, onder voorwaarden, wel bij te betrekken. Een voorwaarde zou kunnen zijn dat geen oud-wethouders die partij gaan vertegenwoordigen.

Mijn voorspelling nu. Een (substantieel) breder draagvlak dan 17 zetels komt er niet. Vorming op de ‘inhoud’ van de voorgestelde samenwerking is niet echt mogelijk tenzij partijen hun ziel, idealen en hun zaligheid verkopen voor de persoonlijke ambitie; een wethouderschapsregel op hun CV te kunnen plaatsen.

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *