IS DE WERELD ECHT VERANDERD?

 

    


| 07-03-2022 |

 

 

Ik hoop dat de wereld echt veranderd is! Op 1 maart 2022 de hield de Oekraïense president Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky een emotionele toespraak tijdens een speciale zitting van het Europese parlement in Brussel. Hoewel een president in een militair T-shirt anno 2022 in de ogen van velen vast niet vergelijkbaar is met een keizer in ballingschap die op 30 juni 1936 verscheen en sprak in een bijzondere zitting van de Volkenbond in Genève, zijn er in mijn ogen veel overeenkomsten en verschillen.

Haile Selassie (Tafari Makonnen) was het staatshoofd van Abessinië (het huidige Ethiopië) toen de Italiaanse dictator Mussolini op 3 oktober 1935 besloot vanuit Italiaans-Eritrea (een Italiaanse kolonie), Abessinië binnen te vallen. Het fascistische koninkrijk Italië viel met moderne wapens een middeleeuws keizerrijk aan dat ook met speren werd verdedigd. De oorlog duurde zeven maanden en leidde tot de Italiaanse bezetting van Ethiopië. Het keizerrijk was lid van de Volkenbond. In september 1935 leek het erop dat de Volkenbond krachtig zou optreden tegen de Italiaanse agressie. Maar uiteindelijk deden de mogendheden van die tijd niets om de agressor, het Italië van Mussolini, te stoppen.

Haile Selassie vluchtte naar het Verenigd Koninkrijk en probeerde steun te krijgen voor de vrijheidsstrijd en wees de mogendheden op het gebruik van een monsterlijke wapen, mosterdgas, door Italië in Ethiopië. Abessinië, (Ethiopië) en ook lid van de Volkenbond, werd in 1936 geannexeerd door het Italië van de fascist Benito Mussolini. En de mogendheden verenigd in de Volkerenbond deden niets!

De rede van Haile Selassie op 30 juni 1936 was van een andere statuur dan die van de Oekraïense president Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky vandaag (1 maart 2022), maar de emotie van wanhopige en tegelijk vastberaden staatshoofden was van éénzelfde orde. Hun landen werden aangevallen door totalitaire regimes met superieure wapensystemen en brute oorlogshandelingen, die hun volksgenoten bestreden met alles wat in hun was en wat voorhanden was. Maar vooral met de ijzeren wil als volk en natie te overleven.

Haile Selassie moest jaren wachten en vechten voor de vrijheid van zijn volk een volk dat hem decennia ophanden zou dragen en hem nog steeds eert. Zijn sarcofaag in de kathedraal van de Heilige Drievuldigheid te Addis Abeba is voor velen een bedevaartplaats en een plaats van nationale eer. Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky wil niet vele jaren wachten en vechten maar wil de vrijheid van zijn volk nu zekerstellen. En vraagt hulp!

Ik hoop dat de wereld tussen 1936 en nu echt veranderd is. En dat het applaus van gisteren in Brussel niet een geluid is wat wegsterft in de vergetelheid maar omgezet wordt en blijft worden in daden tot behoud van de vrijheid van het Oekraïense volk.

Benito Amilcare Andrea Mussolini was een dictator die de grootsheid van het Romeinse rijk wilde doen herrijzen. Poetin heeft een soortgelijke ambitie voor het Sovjet Imperium. De Volkerenbond was machteloos, laat de VN en de Europese Unie dat niet zijn. Laat de wereld echt veranderd zijn en geleerd hebben van de geschiedenis!

 

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *