DE WOLF EN HET LAM

 

    


| 23-02-2022 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De wolf en het lam

Op een dag zag een wolf een lammetje uit een rivier drinken en hij wilde een goed excuus hebben om het te verslinden. Hij ging een eindje stroomopwaarts staan en verweet het lam dat door hem het water troebel en ondrinkbaar werd gemaakt. Het lam verweerde zich: “Ik gebruik alleen de toppen van mijn lippen en bovendien sta ik een stuk lager dan u zodat uw drinkwater schoon blijft.” De wolf gooide het toen over een andere boeg: “Vorig jaar heb jij mijn vader beledigd.” “Maar vorig jaar was ik niet eens geboren!” riep het lammetje. Toen kon de wolf alleen maar zeggen: “Wat voor mooie praatjes je ook verzint, ik vreet je toch op.”

Moraal

Zo vindt een slecht mens altijd wel een aanleiding om een goed mens kwaad te doen. Ook als de argumenten niet deugen worden sommige besluiten toch doorgevoerd. Als de kas of de buik leeg is, wijkt de rede. Barbertje moet hangen!

‘P’ zou in dit verhaal zomaar de wolf kunnen zijn en ‘O’ het lam. Alleen denk ik dat het blauw/gele lam zich niet zo makkelijk laat op vreten!

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *