DE WEG KWIJT 7

 

    


| 15-10-2021 |

 

Het lijkt een ‘The Neverending story’! Of moet de titel van dit artikel zijn; de weg nog niet gevonden! Het college is nog niet in de leerstand. De kans lijkt steeds kleiner te worden dat dit ooit zal gebeuren. Een interpellatie en een motie van ‘wantrouwen’ (net overleeft) en een motie van ‘treurnis’ hebben er niet toe geleid dat het college in de spiegel heeft leren kijken. Wie leren niet van hun fouten? Mensen die niet geleerd hebben ‘fouten’ bij hen zelf te herkennen.

Moreel gaat het college met de nieuwe begroting weer in de fout. Althans in mijn ogen. Weer wordt geld met een moreel oormerk, geld bestemd om de achterstanden en de gaten in de financiering bij de jeugdzorg weg te nemen, gebruikt om andere gemeentelijke gaten te dichten.

De ‘gaten’ bij de jeugdzorg zijn immens. Lange wachtlijsten. Jongeren met een dubbele of meervoudige diagnose komen simpel weg niet of nauwelijks aan bod. Jeugdinstellingen vallen om of dreigen om te vallen met als gevolg verstoorde behandelingen. Daarom gaan de tarieven fors omhoog. De problematiek met de jeugd is mede door de coronacrisis fors toegenomen.

Even wat cijfers over de ‘problemen’ van de jeugd in Bergen op Zoom (bron: de gemeentelijke begroting 2022, onder indicatoren) vergeleken met het Nederlands gemiddelde:

– In Bergen op Zoom, leven circa 50 % meer kinderen in een uitkeringsgezin.

– In Bergen op Zoom krijgen circa 18 % meer mensen een bijstandsuitkering.

– In Bergen op Zoom zijn hebben circa 13 % meer kinderen met jeugdhulp te maken.

– In Bergen op Zoom hebben circa 8 % meer kinderen met de jeugdbescherming te maken.

– In Bergen op Zoom hebben circa 25 % meer kinderen te maken met jeugdreclassering.

– In Bergen op Zoom verlaten circa 18 % meer kinderen voortijdig de school dus zonder startkwalificatie.

Geen cijfers om trots op te zijn.

Wat gebeurd er in Bergen op Zoom? Het college presenteert met enige trots de concept begroting voor 2022 (zij is eindelijk zwart) er ontbreken rode cijfers. Wat mij betreft is die begroting zeker zwart (van de duisternis die over de Bergse samenleving nederdaalt) en zouden de konen van de collegeleden rood moeten zijn van schaamte.

Niets van dit al. Geld niet inzetten waarvoor het gegeven wordt terwijl de wachtlijsten en wachttijden onacceptabel lang zijn en blijven. Terwijl kinderen niet de zorg en behandeling krijgen die noodzakelijk is. Tijd voor weer een motie van wantrouwen? Deze week doet de burgermeester een eerste poging tot verzoening en herstel. Herstel van wat? Vertrouwen in iets wat alleen maar meer wantrouwen en achterdocht verdient?

Waar is onze filmheld Atreyu die ons gaat redden van het ‘niets’ het duister? Dit college gaat niet voor de inhoud maar voor het geld. Ook als je arm bent gaat het uiteindelijk om de keuzes die je wel kan maken. Eén troost 16 maart komt steeds dichterbij. Dan kan de kiezer ons verlossen van het ‘Niets’.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *