VRIJHEID VAN MENINGSUITING

 

    


| 13-06-2021 |

 

De vrijheid van meningsuiting is vandaag de dag een veel besproken thema wat mijns inziens een toenemend aantal excessen kent. Het lijkt in de ogen van velen een onbeperkt recht te zijn geworden. Dat is het niet en zo is het in onze rechtsgeschiedenis ook nooit geweest.

Toen het recht in de Grondwet (Staatsregeling van 1798) werd geformuleerd, kende het meteen al een aantal beperkingen. In een diverse samenleving met vele (religieuze) minderheden en grote politieke en maatschappelijke tegenstellingen waren de beperkingen dan ook een gebod om de maatschappelijke vrede in stand te houden c.q. te realiseren. Er werden grenzen gesteld maar toch was de Grondwet uit 1798 een fundamentele verandering waarmee rechten van de soeverein (het staatshoofd en staatsmacht) waren verlegd naar het individu, en deze lagen voortaan vast in de wet.

Het politieke tijdschrift de Burger Politieke Blixem schreef over de implicaties van de verandering en de beperkingen van het recht in haar eerste nummer op 15 april 1800 een uitgebreide verhandeling. Lees de tekst op onderstaande foto’s eens en besef dat er in dezen geen absoluut recht kan zijn in een wereld en samenleving, zo complex als de onze.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *