DE KRABBEN DIE EEN KONING ZOCHTEN

 

    


| 07-06-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De krabben die een koning zochten

De krabben waren het beu om zichzelf te regeren. Ze hadden zoveel vrijheid dat ze verwend geraakten. Ze deden niets anders dan in het water en op het wad zitten. Ze verveelden zich en wensten dat ze een koning hadden die hun kon vermaken met zijn pracht en praal en die hun kon laten voelen dat hij de baas was. En dus vertelden ze aan een voorbijkomende eend dat ze een koning zochten. Naast de krabbenkreek stond een oude boom. Op een dag brak er een dikke tak af en die viel op de oever van de kreek. De krabben verborgen zich. Ze dachten dat de tak een grote reus was die hun koning wou worden. Maar al gauw ontdekten ze hoe tam en vreedzaam koning Tak was. De jonge “krabbekes” gleden van zijn bast in het water. De oudere krabben gebruikten hem als een plaats om samen te komen, en luid te klagen dat hun koning toch geen echte koning was. Ondertussen had de eend aan de andere dieren, waaronder een walrus, verteld dat de krabben een koning zochten. Zodra hij dat hoorde, zwom walrus naar het wad en zei dat hij hun koning zou zijn. De krabben waren blij maar merkten al vlug dat koning Walrus een heel andere koning was dan hun tamme koning Tak. Koning Walrus bleek een krabbenliefhebber en at ze als ontbijt, lunch en avondmaaltijd en als tussendoortje tot zijn buik vol zat. De krabben zagen al gauw hun domheid in. Ze smeekten hun wrede koning om weg te gaan. Maar koning Walrus zei: “Wat is me dat nu! Zijn jullie niet tevreden? Jullie hebben gekregen waar je om gevraagd had. Indien het jullie niet bevalt is het alleen maar jullie eigen schuld.”

Moraal

De krabben maakten een verkeerde keuze. Daar zit je dan jaren meer opgescheept. Hoeveel mensen zijn in maart verleid tot een keuze waarvan ze nu spijt hebben? Ze dachten te stemmen op een integere leider, hij bleek een notoire leugenaar. Ze dachten te stemmen op iemand die stond voor een nieuwe transparantere cultuur of werkwijze, ze bleek deel uit te maken van de oude cultuur. Hoe vaak laat u, geachte kiezer u nog misleiden?

Saai, somber zijn niet verleidelijk. Mooie wensen en dromen wel. Bezint eer gij begint. Denk goed na vooraleer je iets verandert of de praatjesmakers volgt.

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. En velen zullen nog in de val lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *