DE BOER EN DE OOIEVAAR

 

    


| 06-06-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De boer en de ooievaar

Er was eens een brave ooievaar die niet erg slim was en in iedereen vertrouwen had. Op een dag kwam hij een groep reigers tegen. De reigers vertelden hem dat ze een veld hadden gevonden waarop een boer pas gezaaid had. Ze nodigden de ooievaar uit om samen met hen naar dat veld te vliegen. Maar de boer had over zijn veld netten gespannen, en zowel de reigers als de ooievaar raakten erin verstrikt. De ooievaar vroeg aan de boer om hem terug vrij te laten: “Laat me alstublieft gaan,” smeekte hij, “ik ben geen reiger maar een ooievaar. En u weet hoe eerlijk wij zijn en hoe goed ons karakter is. Ik wist niet dat de reigers uw zaadjes wilden stelen.” De boer antwoordde: “Het kan wel zijn dat je een brave en goede vogel bent, maar ik heb je betrapt, samen met de stelende reigers, en je zult dezelfde straf krijgen als zij.”

Moraal

Je wordt beoordeeld op het gezelschap waarin je verkeert of verkeerde. Politieke opvolgers hebben te vaak de neiging om de kwade delen van de erfenis van hun voorgangers niet te aanvaarden. “Nu is immers alles anders, dat was toen, dat was hij, nu kijken we naar de toekomst!” Maar dames en heren politici: je vaart onder een vaandel, een vlag, een logo, een naam en daarmee met het imago van uw voorgangers. Of om met Harreboméé te spreken: “Als gij bij blaarkoe aan den paal gebonden staat, moet gij in haare lof of blaam deelen” en “Daar men meêscheep is, moet men meê varen” en “Die zijne handen in stront steekt, moet ze er vuil weêr uithalen.” Soms is dat de stront van uw (rechts)voorganger.

Zo kijk ik nu anders naar lokale VVD’ers. Ze koesteren zich electoraal een ontmaskerde notoire leugenaar. Dat heeft voor mij een prijs. Waar je mee omgaat word je door besmet. Ik zal met hen niet meer samenwerken. Want met een partij en haar leden die het vertrouwen in de politiek ondermijnd wil ik niet samenwerken. En het handhaven van een notoire liegende minister-president valt daar onder.

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Henk Schouwenaars

    Een harde conclusie, telt die ook binnen het waterschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *