DE VOS EN DE ALS LEEUW VERMOMDE EZEL

 

    


| 30-05-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De vos en de als leeuw vermomde ezel

Een ezel had een leeuwenhuid omgeslagen. Hij liep ermee rond en joeg zo de domme dieren de stuipen op het lijf. Toen zag hij een vos die hij ook bang wilde maken. De vos had echter net het geluid van de ezel gehoord en zei tegen hem: “Als ik je niet had horen balken, was ik vast en zeker bang van je geworden.”

Moraal

Velen doen zich mooi of wijs en belezen voor maar als de mond open gaat, verraden zij zich zelve.

Of om wat Harrebomée wijsheden te spreken: “Het uithangbord belooft meer, dan de winkel bevat,” of “Als de zot zwijgen kan, houdt men hem voor wijs, ” en “Vergulde opschriften, stinkende waren.”

Zo is het ook met sommige politici. Als zij hun mond open doen verraden zij zich zelve voor hen die willen luisteren. Sommige hebben het luisteren in de verafgoding van de ‘grote’ leider afgeleerd, ze zijn gedresseerd en getraind in het ja en amen zeggen en zien de leugens niet meer of willen die niet horen want de ‘grote’ leider is hun carrièreticket.

Maar wee oh wee, weet dat steeds meer mensen/kiezers zijn als de vos. Ze krijgen de als leeuw vermomde ezel door, ze beginnen te luisteren.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *