DE VOGELVANGER EN DE WILDE EN DE TAMME DUIVEN

 

    


| 26-05-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De vogelvanger en de wilde en de tamme duiven

Een vogelvanger spande netten waaraan hij tamme duiven vastbond. Hierna ging hij op een afstand staan kijken wat er zou gebeuren. De wilde duiven kwamen aangevlogen en raakten in de draden verstrikt. De man ging eropaf om ze te vangen. De wilde duiven verweten de tamme dat ze hen als soortgenoten niet hadden gewaarschuwd voor de valstrik. Ze kregen van de tamme duiven de volgende reactie: “Het is meer in ons belang dat we de baas te vriend houden dan om jullie als familie van dienst te zijn.”

Moraal

Wantrouw altijd de adviezen van een belanghebbende. Wiens brood men eet , diens woord men spreekt. Dat geldt soms ook voor de ambtelijke adviezen aan een gemeenteraad. De eerste loyaliteit van een ambtenaar is die aan het college. Het hemd is immers nader dan de rok. En ook bij adviezen van door de overheid betaalde adviesorganen. Lees in dit kader ook eens het artikel “wetenschap als schaamlap.”

 

Louis van der Kallen.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *