DE SCHILDPAD EN DE ADELAAR

 

    


| 25-05-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De schildpad en de adelaar

Een schildpad vroeg een adelaar hem te leren vliegen. Hij bleef aandringen, ondanks de waarschuwing dat hij daar niet op gebouwd was. Toen greep de adelaar hem met zijn klauwen vast en hief de schildpad hoog de lucht in om hem op grote hoogte los te laten. De schildpad sloeg te pletter op de rotsen.

Moraal

Veel mensen, politici en bestuurders schatten hun eigen kwaliteiten – ondanks de wijze raadgevingen van anderen – vaak te hoog in. Of om met Harrebomée te spreken: “Hebt gij maar dwergen-voeten, u past geen reuzen-schoen.”

In het belang van het land hoop ik dat men straks de ‘kwaliteiten’ van de aspirant ministers en staatssecretarissen goed weet in te schatten.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.