CANVAS VOOR STRAATKUNST

 

    


| 17-05-2021 |

 

“Canvas voor straatkunst” was de titel van een artikel in het vakblad “riolering” van deze maand met daarin een hoofdrol voor putdeksels. Zelf heb ik in 2017 er al eens overgeschreven in een artikel over de aanpak van de binnenstad. Laat zien waar je als gemeente voor staat en waarin je uitblinkt. Dat kan via kleine dingen zoals putdeksels, straatnaambordjes, bestrating bijvoorbeeld door gebruik van ‘streetprint’-markeringen. Ik noemde toen als voorbeeld Groningen dat putdeksels heeft met de Martinitoren erop afgebeeld. De kunstenaar Sander Heering heeft daar zelfs een klok van gemaakt.

Het artikel in “riolering” geeft een aantal voorbeelden zoals de West-Friese graaf Dirk III die vereeuwigd is in Vlaardingse putdeksels als herinnering aan de Slag bij Vlaardingen (1018). In Utrecht staan dichtregels op putdeksels. Straatpoëzie! Onze Ko van de Ketterij of Bert Bevers onder onze voeten!

In Japan heeft vrijwel iedere gemeente zijn eigen kleurrijke putdeksels. Het zijn ware kunstwerken die de gemeente en haar geschiedenis, landschap, nijverheid of sportclubs promoten.

In 2017 schreef ik: “Je kan er zelfs aan denken dit soort putdeksels met omliggende gemeenten uit te ruilen, waardoor je in de centra voor elkaars toeristische attracties reclame maakt. Vraag pandeigenaren meer te doen met oude namen en gedichten op gevels. Maak de bezoeker nieuwsgierig en prikkel hem terwijl hij door de stad wandelt. Van gevel, tuin, dak, erfafscheiding tot bestrating, het kan mensen een herinnering geven die beklijft.”

Google eens op Japanse Putdeksels en raak geïnspireerd. De openbare ruimte biedt veel mogelijkheden voor kunst. De straat als canvas voor kunst en als inspiratiebron.

 

Louis van der Kallen.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.