DE EZEL EN DE VOERMAN

 

    


| 04-05-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De Ezel en de Voerman

Een voerman leidde zijn ezel langs een bergpas. Plots haalde de ezel het in zijn onnozele hoofd om zijn eigen weg te kiezen. Aan de voet van de berg zag hij zijn stal staan. De ezel wou van de berg afspringen omdat hij dacht dat dit de kortste weg naar zijn stal was. Net toen hij wilde springen, hield zijn meester hem vast bij zijn staart en probeerde hem terug te trekken. Maar de koppige ezel wou niet toegeven en trok uit alle macht naar de kant van het ravijn. “Heel goed,” zei de meester, “doe maar zoals jij het wilt, eigenzinnig beest, en let maar eens op hoe dat gaat aflopen.” Hij liet de staart los en de domme ezel viel hals over kop van de berg in de ravijn.

Moraal

Wie niet wil luisteren naar mensen die het goed menen, loopt vaak in zijn eigen ongeluk. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Uiteindelijk werkt dat ook zo in de politiek. In een democratie krijgt het volk de leiders die het kiest en daarmee het beleid waarvoor het gekozen heeft. Of toch niet? Als de werkelijkheid een ongewenste is gebleken, of de mooie beloften misleiding, was het wel de eigen keuze om op de partijen en personen te stemmen die dat ongewenste tot stand hebben gebracht. Eigen schuld, dikke bult! Goedgelovigheid blijkt dan een groot probleem.

Velen hebben nu spijt van hun stem, uitgebracht bij de Tweede Kamer verkiezingen. Rutte bleek anders. Mevrouw Kaag bleek in haar gedrag in de minsterraad toch anders dan ze zich voor deed. Haar ‘nieuw’ leiderschap is meer haar kleding, schoen en dans keuze dan haar moreel en integer handelen. Over vier jaar zal het allemaal vergeten zijn. Of bent u dan geen onnozele ezel en luister u dan wel naar de wijze voerman?

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.