DE LEEUW, DE EZEL EN DE VOS

 

    


| 02-05-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De leeuw, de ezel en de vos

Een leeuw, een ezel en een vos gingen op jacht, nadat ze een bondgenootschap hadden gesloten. Nadat veel dieren gevangen waren, droeg de leeuw de ezel op de buit te verdelen. Nadat deze de vangst in drie gelijke stukken had verdeeld, spoorde hij de leeuw en de vos aan te kiezen. Toen werd de leeuw boos en at de ezel op. Daarna beval hij de vos te verdelen.

Nadat deze alles in een deel had opgestapeld, liet hij een klein stuk voor zichzelf over. De leeuw (zei) tegen hem: “Wie, o beste, leerde jou zo te verdelen?” Hij zei: “Het ongeluk van de ezel.”

Moraal

Deze fabel toont dat het ongeluk van de naasten leidt tot matigheid en bescheidenheid. Je zou er echter ook de machiavellistische les in kunnen zien, dat de koppige, domme ezel dacht dat hij van een machtige onderhandelingspartner ongestraft een evenredig deel kan opeisen, terwijl de sluwe vos rekening hield met het machtsverschil. En vervolgens dus ook niet het gewelddadige machtsmisbruik van de leeuw als reden geeft voor zijn eigen opportunisme, maar het ‘ongeluk van de ezel’, zodat hij niet alsnog de leeuw voor het hoofd stoot en wordt opgegeten.

Ook voor een gemeente (groot of klein) geldt: ken je rol en je positie. Soms moet je de grotere of sterkere iets gunnen om je eigen bescheiden deel binnen te kunnen halen. Dat geldt ook als je maar een klein partijtje bent en deel neemt onderhandelingen met een (hele) grote! De kleintjes zijn gewaarschuwd. Velen hebben de ‘samenwerking’ met bijvoorbeeld VVD mogen bekopen met verlies van eigen identiteit, herkenbaarheid en zetels!

 

Louis van der Kallen.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.