DE ROOS EN DE VLINDER

 

    


| 25-03-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De roos en de vlinder

Een vlinder werd eens verliefd op een mooie roos. Dat liet de roos niet onverschillig, want de vleugels van de vlinder waren prachtig gekleurd met goud en zilver. En toen hij dus dicht bij haar fladderde en haar vertelde hoeveel hij van haar hield, bloosde ze rozig en zei ‘ja’. Na veel hofmakerij en veel gefluisterde woordjes over eeuwige trouw nam de vlinder teder afscheid van zijn beminde. Maar helaas! Het duurde zeer lang voor hij terug bij haar kwam. “Is dit nu je eeuwige trouw?”, riep de roos wenend uit. “Het is eeuwen geleden sinds je weg ging, en je hebt met alle soorten bloemen gevrijd. Ik heb gezien hoe je de geranium hebt gekust en hoe je rond de klaproos fladderde tot een honingbij je wegjaagde. Ik wou dat de bij je geprikt had.” “Eeuwige trouw!”, lachte de vlinder. “Ik was nog maar net weg toen ik zag hoe de wind je kuste. Je hebt je schandelijk gedragen met een hommel en je lonkte naar elk insect dat in je buurt kwam. Dan kun je van mij ook geen eeuwige trouw verwachten.”

Moraal

Verwacht geen trouw van anderen indien je zelf niet trouw bent. Eén Harrebomée wijsheid in dit kader: “Het is voorwaar een groote pijn, Te minnen en niet bemind te zijn.” In het Harrebomée spreekwoordenboek is ook dit toepasselijke gedicht te vinden:

“Trouwen in ’t hooi, Is wonder mooi, Maar in de kerk, Is ’t eeuwig werk.”

Zo is het ook in de politiek. Verwacht daar zeker geen eeuwige trouw. Zelfs niet van (CDA) partijgenoten. Alleen is de ontrouw nog harder van karakter. Een citaat van SP-Kamerlid Renske Leijten in de Volkskrant van 24 april 2021 onderschrijft dat helder; “Het Binnenhof is een onveilige omgeving. Iedereen met wie je iets opbouwt, staat klaar om met je af te rekenen.” Weer een fabel die oproept goed te weten met wie je zaken doet als je gaat regeren.

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.