LUCHTBALLONNEN OPLATEN


| 22-04-2021 |

 

Ik maak maar deel uit van een zogenaamd lekenbestuur. Raadsleden zijn maar deeltijdamateurs. Niet geschoold in het mooie werk van volksvertegenwoordiger zijn. De echte fulltime professionals – wethouders en beleidsambtenaren – zitten in het stadskantoor en worden geacht de plannen te maken die ons mooie Bergen vooruit moeten helpen.

De voorpagina van het lokale katern van BNDeStem gaat weer over één van de ballonnen van het college;  ze hebben er maar liefst zestien opgelaten. Sommige kunnen ver komen. Van andere denk ik: wat wil men nu? Het is even geleden dat ik in het archeologisch depot ben geweest. Of me heb verdiept in “in den Scherminckel”,  jarenlang een stichting waar mijn echtgenote veel werk voor verzette.  Een stichting die opgravingen verzorgde. Later assisteerde ze bij opgravingen en verzorgde de (deels)eigen collectie met de vele vrijwilligers die archeologische dienst van de gemeente helpen.

Een stad die zegt haar geschiedenis te koesteren zegt nu: zoek het maar uit! Ook de eigen archeologische dienst zou moeten verhuizen. In mijn herinnering is de kelder – waar de dienst in zit – totaal circa 1000 m2. Als die dienst moet verhuizen naar een gehuurd bedrijfspand kost dat snel 45.000 euro per jaar huur. Maar gezien de aard en historische waarde van de collectie van opgegraven voorwerpen (met bewaarplicht) kan dat niet zomaar naar ieder willekeurig bedrijfspand. 

Wat is het achterliggende beleid van ons ‘professionele’ college en van de ‘professionele’ beleidsambtenaren van vastgoedbeheer? Opheffen van onze archeologische dienst? En voor onderzoeken en opgravingen bedrijfsmatige, archeologische bedrijven inhuren voor veel geld. Die vervolgens de onderzoeken afraffelen en geen lokale kennis hebben van de ondergrond en de geschiedenis, laat staan er liefde voor voelen.

Deze lekenbestuurder ziet geen bezuiniging maar een uitverkoop waar we op termijn spijt van krijgen. Is men werkelijk zo dom dat men de toegevoegde waarde van de vrijwilligers van ‘in den Scherminckel’ niet ziet? ‘In den Scherminckel’ heeft pakweg 700 m2 in gebruik en men zal moeite hebben om een ruimte te vinden met een huurwaarde van pakweg 700 maal 45 euro (31.500 euro). Einde soepele samenwerking tussen onze archeologische dienst en de vrijwilligers. Of is het voorstel niet meer dan een luchtballon? Praatjes die de gaatjes niet vullen maar wel de illusie scheppen van een college dat de stad gaat redden. En op termijn als de ballonnen in de bomen hangen de schuld bij een onwillige gemeenteraad kan leggen. Een raad waarin leken zitten met wel een hart voor de stad met haar ommeland.

Tijd voor verandering. Oprotten met dit soort rare niet onderbouwde ideeën. Of gewoon zeggen: we kijken alleen naar de centen. Het zou goed zijn als er werkelijk naar de centen gekeken wordt. Dat begint bij: wat is die stad, wat zijn die dorpen en wat is hun ziel en geschiedenis?

Denken de ‘professionals’ en het stadskantoor werkelijk dat ons depot op kosten van de provincie verscheept kan worden naar Den Bosch of mag de inhoud van het depot van de dienst en van ‘in den Scherminckel op de vuilnisbelt der geschiedenis. Geen ziel, geen hart maar professioneel zijn ze vast wel.

 

LOUIS VAN DER KALLEN.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.