POLITIEK OP NIVEAU

 

    


| 11-03-2021 |

 

Op landelijke niveau ( Tweede Kamer ) is het een hobby partijen in te delen op een soort van links-rechtsschaal met de bijbehorende kleurschakeringen. Op dat niveau spelen ook relatief veel onderwerpen die op basis van de politieke ideologieën ( sociaal, liberaal, christelijk, conservatief, progressief ) enigszins zijn in te delen. Het makkelijkst is dat op onderwerpen zoals economisch beleid, inkomensbeleid, sociale zekerheid en het belastingbeleid. Hoe worden de lasten eerlijk verdeeld? Het landelijk niveau is ook vaak het startpunt bij een registratie van een politieke partij bij de Kiesraad.

Op het provinciale niveau zijn de hoofdkenmerken al een stuk minder herkenbaar. In mijn twaalfjarige ervaring (1991-2003) in de Staten van Noord-Brabant heb ik maar één keer een discussie meegemaakt waar de ideologie een rol van belang speelde. De denominatie van een onderwijsinstelling die bepaalde opleidingen kreeg toegewezen. Daarom zie je ook sinds de jaren negentig provinciale partijen ontstaan zonder kleur, en binnen de betrokken partijen een brede spreiding van politieke kleuren. Zelf zat ik voor de Brabantse Onafhankelijke Partijen (BOF) in de Staten. De BOF was een verzameling van plaatselijke politieke partijen die schakeringen kende van links tot rechts. Lokaal Brabant is daar de opvolger van. Ik stond bij die club in 2019 op de lijst. Een dergelijke partij dient maar één belang en dat is in dit geval het ‘Brabantse’. Bij landelijke partijen in de provincie of in de gemeenten zie je toch vaak de landelijke partijafdruk verschijnen. Bijvoorbeeld bij het ‘vraagstuk’: met wie wordt er lokaal of provinciaal samengewerkt? Bij Lokaal Brabant speelt dat niet en kan het zonder dat die club vragen krijgt van landelijke partijbonzen over provinciaal samenwerken met bijvoorbeeld Forum voor Democratie..

Gemeentelijk zijn de ideologieën van politieke partijen minder relevant dan landelijk maar ze spelen meer dan bij de provincie incidenteel wel een rol. Mijn eigen partij in Bergen op Zoom, de Bergse Sociaal Democraten (BSD), is daar een voorbeeld van met een politiek kleur en maatschappijvisie.

De waterschappen kenden tot 2008 een personenstelsel. Dat was logisch want wat de taken van een waterschap zijn volstrekt politiek kleurloos. Je kent geen christelijke dijken. Geen liberale rioolwaterreiniging of sociaaldemocratisch waterbeheer. De politisering van de waterschappen in 2008 door de invoering van een lijstenstelsel is dan ook pure flauwekul en een bestuurlijke verarming gebleken. Een Haags spelletje om partijleden aan een functie te helpen. Veel bestuurders die gekozen waren op basis van hun persoonlijke kennis en interesse voor waterzaken zijn dan ook verdwenen. Zelf probeer ik met de waterpartij Ons Water – in één fractie samenwerkend met de andere regionale waterpartij West-Brabant Waterbreed – een inhoudelijke bijdrage te leveren aan een goed en efficiënt waterschapsbestuur. In onze fractie van zeven leden zitten mensen van het totale politieke spectrum die niet gekozen of geselecteerd zijn op politieke ideologie maar op hun kwaliteiten en ervaringen met water.

Als linkse jongen kan ik goed op inhoud met links en rechts samenwerken. Ik steun dan ook op inhoud: provinciaal de samenwerking tussen Lokaal Brabant en o.a. FvD, In het waterschap werk ik in de fractie en daarbuiten met alle politieke kleuren graag samen. De inhoud van het bestuurlijke werk is daar net als water kleurloos! Lokaal kent mijn “club” de BSD mensen die landelijk kiezen voor de SP, PvdA, VVD, CDA of FvD en vast ook andere partijen. Het gaat lokaal om de inhoud, zelden om de politieke kleur. Het mooie is dat zulks heel goed kan. Zeker als je mensen niet onderwerpt aan zoiets frustrerends als een partijdiscipline. Moge er politiek duizend bloemen bloeien!

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.