AESOPOS FABELS: HET IJDELE HERT

 

    


| 02-03-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

Het ijdele hert

Er was eens een hert dat zichzelf in het water bekeek. Hij vond zijn gewei er prachtig uitzien, maar zijn poten vond hij niet mooi. Hij had liever wat dikkere en kortere poten gehad. Opeens kwamen er jagers aan. Het hert ging ervandoor, maar kwam uiteindelijk met zijn gewei vast te zitten in de takken van een boom. De jagers haalden hem in en doodden hem.

Moraal

Deze fabel leert dat kwaliteiten soms worden onderschat en dat die soms van grote waarde blijken en dat andere kwaliteiten worden overschat die tot onze ondergang kunnen leiden.

Kiezers waarderen met hun stem niet altijd datgene wat het verschil voor hun toekomst of die van hun gemeente zou kunnen maken. Of om met Harrebomée te spreken “Betrouw de liên, maar weet wel wiên.”

 

Louis van der Kallen.Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.