AESOPOS FABELS: DRIE OSSEN EN EEN LEEUW

 

    


| 25-02-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

Drie ossen en een leeuw.

In een veld liepen drie ossen te grazen. Een leeuw hield ze in de gaten en had al verschillende keren geprobeerd om ze aan te vallen. Maar de ossen bleven samen en hielpen elkaar om hem weg te jagen. De leeuw had weinig hoop dat hij er een zou kunnen opeten, want hij kon niet op tegen de scherpe horens en de hoeven van drie ossen. Maar hij had honger en bleef dus in hun buurt rondhangen, wachtend op een mirakel. Op een dag hadden de ossen ruzie, en toen de leeuw langskwam zag hij dat ze ver uit elkaar stonden, in de verschillende hoeken van het veld. Hij viel de eerste os aan en velde hem neer vooraleer de andere ossen hem konden helpen. Daarna viel hij de tweede aan en beet hem in zijn nek. Tenslotte besprong hij de derde os die bevend en alleen op zijn dood stond te wachten.

Moraal

Eendracht maakt macht. Dat geldt ook voor werknemers die verenigd in een vakbond voor hun rechten opkomen bij hun werkgever. Dat kan ook gelden voor kiezers die beseffen dat hun stem samen met die van anderen een factor kan zijn bij wat er in dit land na de verkiezingen in maart gaat gebeuren.

 

Louis van der Kallen.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.