AESOPOS FABELS: DE BOOSAARDIGE HOND

 

    


| 21-02-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De boosaardige hond

Er was eens een hond die zo’n slecht karakter had en zo boosaardig was dat zijn meester hem vast moest maken aan een zwaar, houten blok zodat hij geen kwaad kon doen aan buren en voorbijgangers. Maar de hond scheen erg trots te zijn op zijn houten blok en trok dit met zoveel lawaai achter zich aan alsof hij wilde dat iedereen bang van hem zou zijn. Maar niemand was onder de indruk van zijn stoere gedoe. Een andere hond kwam voorbij en zei: “Je zou beter wat stiller zijn en niet zo te koop lopen met je houten blok. Wil je nu echt dat iedereen ziet wat voor een schandelijke en boosaardige hond je bent?”

Moraal

Berucht zijn is niet hetzelfde als beroemd zijn. Veel geraas en weinig garen op de klos. Veel in het nieuws zijn betekent niet dat er grootse daden zijn verricht. Zo is het ook met veel politici en bestuurders die we dagelijks kunnen aanschouwen in de media.

 

Louis van der Kallen.

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.