AESOPOS FABELS: DE VOS EN DE KRAANVOGEL

 

    


| 19-02-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De vos en de kraanvogel

Op een dag nodigde de vos de kraanvogel uit voor een maaltijd en zette hij haar een platte schotel met een dikke brij voor. De vogel kon er niet van smullen en werd zelfs uitgelachen omdat haar spitse snavel het glibberige goedje niet kon vasthouden. De kraanvogel nam revanche en vroeg de vos op het eten. Dat had ze in een fles met een lange, smalle hals gedaan. Zelf kon ze er met gemak haar snavel in steken en ervan genieten, maar dat lukte de vos niet en die kreeg zijn verdiende loon.

Moraal

Wie kaatst, kan de bal verwachten. Dat geldt zeker ook voor een wethouder, bestuurder of raadslid die met lichtzinnige/ondoordachte voorstellen komt. Of om met Harrebomée te spreken: “Die in het vuur blaast, dien vliegen de vonken in de oogen,” of “Die van was is, moet bij het vuur niet komen,” en “Die voor de geheele wereld spreekt of schrijft, blijft niet zonder opspraak.”

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.