AESOPOS FABELS: DE WOLF EN DE OUDE VROUW

 

    


| 16-02-2021 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De wolf en de oude vrouw

Een wolf liep met een lege maag op zoek naar voedsel. Onderweg hoorde hij ergens een oude vrouw tegen een dreinend kind zeggen: “Als je niet meteen ophoudt met dat gejank, roep ik de wolf.” De wolf dacht dat dit gemeend was en bleef de hele tijd staan wachten. Bij het vallen van de avond hoorde hij opnieuw het oudje. Nu zei ze liefkozend tot de baby: “Als de wolf hier komt, kindje, slaan we hem dood.” Toen de wolf dat gehoord had, ging hij heen met de woorden: “In deze boerderij praten ze anders dan ze doen.”

Moraal

Het oudje had een politicus kunnen zijn. Verwachtingen wekken is geheel iets anders dan ze waar maken. Dan zijn de druiven voor de toehoorder zuur. Een Harrebomée wijsheid: “Die zijn woord niet houdt, heeft goed beloven.”

 

Louis van der Kallen.

 

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.