AESOPOS FABELS: DE ROVER EN DE MOERBEIBOOM

 

    


| 14-02-2021 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De rover en de moerbeiboom

Een rover had op straat een man vermoord. Een stel voorbijgangers zette de achtervolging in zodat hij zijn in bloed badende slachtoffer liet liggen en de benen nam. Onderweg kwamen hem reizigers tegemoet die vroegen hoe hij aan die rode vlekken op zijn handen kwam. Hij gaf als verklaring dat hij zojuist uit een moerbeiboom was geklommen. Terwijl hij dat zei, haalden zijn achtervolgers hem in. Zij grepen hem in zijn kraag en hingen hem aan een moerbeiboom op. Toen zei de boom tot de rover: “Met het grootste genoegen werk ik mee aan je ondergang, want de smet van het bloed dat jij hebt vergoten, heb je mij aangewreven.”

Moraal

Menigeen schuift graag de schuld op een ander of is kwaadsprekend over een ander. Het omgekeerde komt ook voor dat men de eer opstrijkt die een ander toekomt. Als loontje dan komt om zijn boontje, is de wraak zoet. Veel politici hebben ook dit soort gedrag. Reken straks, met u stem, met ze af.

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.