AESOPOS FABELS: ZEUS EN DE SLANG

 

    


| 07-01-2021 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

Zeus en de slang

Toen Zeus bruiloft vierde, boden alle dieren hem geschenken aan, ieder naar draagkracht. Zo kwam de slang met een roos in de bek naar boven gekropen. Zeus bekeek hem en zei: “Van alle anderen accepteer ik de geschenken, maar uit jouw bek wil ik niets hebben.”

Moraal

Giften van booswichten verdienen argwaan! Zo zouden kiezers ook vaker oog moet hebben voor de cadeautjes van politici als de verkiezingen eraan komen. Zoals de paar tientjes NETTO die er aan schijnen te komen deze maand. Ook in Harrebomée zijn wat toepasselijke wijsheden te vinden: “Een vriend, die vriend is om ’t profijt, een zwaluw, die in de oogen schijt,” en “Eigenbaat, Jongen raad, Heimelijke haat, Doen ter wereld de meeste schaad,” en “Ter wereld is geen grooter venijn, Dan vriend te schijnen en vijand te zijn.”

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.