AESOPOS FABELS: DE JONGENS EN DE KIKKERS

 

    


| 30-12-2020 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De jongens en de kikkers.

In een vijver leefde eens een kikkerfamilie. Op een dag kwamen daar een paar jongens spelen. Ze vermaakten zich door stenen over het water van de vijver te laten stuiteren. De jongens bleven maar met stenen gooien en hadden veel plezier. Maar in de vijver zaten de arme kikkers te beven van schrik. Tenslotte stak één van de kikkers, de oudste en de moedigste, zijn kop uit het water en zei: “Oh, alstublieft, lieve kinderen, stop met dat gevaarlijk spel! Voor jullie kan het wel plezierig zijn maar voor ons betekent het de dood.”

Moraal

Veel wat mensen of overheden doen heeft soms een onbedoeld gevolg of effect. Niet altijd wordt over alle mogelijke effecten van het handelen of over de gevolgen van overheidsbesluiten diep nagedacht. Dan is het goed dat iemand dat onder de aandacht brengt van de besluitnemers zodat ze er rekening mee kunnen houden.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.