BRIEF AAN DE TWEEDE KAMERFRACTIES INZAKE DE POSTTARIEVEN

 

    


| 26-12-2020 |

 

Geachte fracties van de Tweede Kamer,

 

Post.nl is feitelijk een monopolist. Dat vergt dat een overheid toezicht houdt op de tarieven en (mede)bepaald wat redelijk is voor burgers en bedrijven en bedrijfseconomisch haalbaar c.q. noodzakelijk is voor adequate dienstverlening nu en op termijn.

De afgelopen jaren zijn de posttarieven systematisch ruim boven de inflatie verhoogd. Dit vermoedelijk mede door de terugloop van de volumes poststukken. Als burger heb ik daar begrip voor.

Reeds vele jaren (zolang ik mijn als 72 jarige kan herinneren) was het maximum formaat voor brieven 380 x 265x 32 mm. Per 1 januari wordt, om voor mij onverklaarbare redenen 324 x 229 x 32 mm. En is het formaat van 380 x 265x 32 mm alleen nog maar toegestaan als brievenbuspakket met veel hogere kosten. Dat heeft voor mij als burger maar ook voor bedrijven enorme gevolgen. Plotseling is een groot deel van de enveloppen niet meer of beperkt bruikbaar. Of verzending wordt gelijk veel duurder.

Wat voorbeelden:

  • Een brief van 50 gram (in een enveloppe van 380 x 265 mm) die voorheen 1,92 euro kosten gaat in 2021 4,50 euro kosten. Een verhoging van 134 %.

  • Een brief van 100 gram (in een enveloppe van 380 x 265 mm) die voorheen 2,88 euro kosten gaat in 2021 4,50 euro kosten. Een verhoging van 56 %.

  • Een brief van 350 gram (in een enveloppe van 380 x 265 mm) die voorheen 3,84 euro kosten gaat in 2021 4,50 euro kosten. Een verhoging van 17 %.

Maar wat erger is; het nu vereiste maximale formaat (324 x 229 mm) is nog niet of nauwelijks in stevig karton op de markt te verkrijgen. Waarmee het veilig versturen van kwalitatief drukwerk moeilijker en duurder wordt.

Dit soort veranderingen zijn voor gebruikers onnavolgbaar! Het formaat brievenbussen is niet veranderd! De gevolgen voor bijvoorbeeld verkopers van grafisch werk of boeken zijn fors.

Deze handelswijze van Post.nl is dat van een monopolist die stiekem de prijzen exorbitant verhoogd door een ‘systeem’ wijziging. Het is net een verkoper van kruidenierswaren die de prijs ongewijzigd laat maar de verpakking en inhoud van het product verkleind. En dat met uw toestemming!?  Graag uw welwillende aandacht.

Met de meeste hoogachting,

 

Louis van der Kallen.

 


    

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.