AESOPOS FABELS: HET RIET EN DE OLIJFBOOM

 

    


| 25-12-2020 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

Het riet en de olijfboom

Het riet en de olijfboom dachten elk sterker, taaier en steviger te zijn dan de ander. Smalend zei de olijfboom dat het riet zo slap was en met alle winden meewaaide. Het riet hield dan maar wijselijk zijn mond en gaf geen reactie. Al snel stak er een storm op. Het riet werd door elkaar geschud en boog met de wind mee, waardoor het zich zonder moeite staande kon houden. Maar de trotse olijfboom zette zich schrap en werd door de rukwinden in tweeën gebroken.

Een variant op deze fabel is: De Eik en het Riet

Een was eens een vijver waarin slanke rietstengels groeiden. Naast die vijver stond een reusachtige eik. Wanneer de wind over de vijver waaide bleef de grote eik trots rechtop staan, met zijn honderden takken omhoog gericht naar de hemel. Maar de Rietstengels bogen zich diep neer voor de wind en maakten een treurig, klagend geluid. De eik zei: “Jullie hebben wel reden om te klagen. Bij het minste briesje dat over het water strijkt moeten jullie je hoofd buigen, terwijl ik, de machtige eik, stevig rechtop blijf staan in de zwaarste stormen.” De rietstengels antwoordden: “Over ons moet U zich geen zorgen maken. De wind doet ons geen kwaad. We buigen voor hem zodat we niet breken. U, met al uw kracht en trots, hebt tot hiertoe stand kunnen houden. Maar het einde nadert.” Nadat de rietstengels zo gesproken hadden trok er een geweldige storm over het land. De eik stond trots rechtop en vocht tegen de storm, terwijl de rietstengels diep neerbogen. De wind verdubbelde in kracht en een verschrikkelijke windstoot duwde de eik opzij en trok zijn wortels uit de grond. De trotse eik viel dood neer tussen het levende Riet.

Moraal

Aanpassing is vaak beter dan verzet tegen de soms verwoestende krachten van een uiteindelijk sterkere. Zo is het in het leven en in de politiek soms ook buigen of barsten. Slechte tijden moet je doorstaan om daarna de zon weer welkom te heten.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.