DE ZOTHEID

 

    


| 23-12-2020 |

 

Recent heb ik “De eeuw van de Zotheid” van Herman Pleij gelezen, een boek waarin ik veel Bergse wetenswaardigheden tegenkwam. Zoals het gilde van de Blauwe Schuyt en de stelling dat de knotsen van de wildemannen van Bergen op Zoom voorlopers waren van de marot, de zotskolf van de nar.

De afgelopen weken heb ik vaak het gevoel gehad terechtgekomen te zijn in een landjuweel der zotten georganiseerd door een Rederijkerskamer, met als thema: Dwaasheid der Redelozen inclusief een eigen lokale Sint Reinout.

Wat ik alleen miste was de reïncarnatie van Klaartje, de zottin die in 1509 nog een nieuwe outfit kreeg op kosten van het Bergse gemeentebestuur, in een damborddesign in een zwart-wit- uitvoering. Zij vertolkte met regelmaat een leugenrefrein (een gedicht op rijm met de meest wonderbaarlijke vertellingen). Maar het bleek geen droom, geen teruggang naar de middeleeuwen, maar gemeenteraadsbijeenkomsten. Mijn hier geschetste ervaringen zullen wel komen door het boek van Herman Pleij en mijn dromerij achter de IPad.

 

Louis van der Kallen.


    

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.