AESOPOS FABELS: DE LEEUW EN HET EVERZWIJN

 

    


| 11-12-2020 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De leeuw en het everzwijn

Er was eens een leeuw en een everzwijn die ruzie maakten over wie als eerste bij het meer zou gaan drinken. De leeuw gromde en het everzwijn snoof. Ze stonden klaar om elkaar te verscheuren. Maar op dat moment kwamen de gieren en de raven toekijken en toen besloten ze het meer te delen.

Moraal

Het is beter om compromissen te sluiten dan te vechten tot de dood erop volgt. “Waar een dood ligchaam is, daar vergaderen de arenden”, aldus Harrebomée! Er is altijd wel iemand die profiteert van de dood. Ook van politieke karkassen wordt door de ‘collega’s’ graag gegeten.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.