AESOPOS FABELS: DE SCHILPAD EN DE HAAS

 

    


| 09-12-2020 |

 

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De schildpad en de haas

Een haas en een schildpad houden een wedloop. De haas denkt makkelijk te zullen winnen en spant zich totaal niet in. Hij denkt zelfs onderweg gerust een dutje te kunnen doen, maar als hij wakker wordt, heeft de schildpad de finish al bereikt. Zo verliest de haas toch de wedstrijd.

Moraal

Je kan nog zo getalenteerd zijn, of als stad ‘fantastisch’ gelegen aan de drukst bevaren watersnelweg van Europa (de Rijn-Schelde verbinding) en gelegen aan snelwegen die noord-zuid en oost-west lopen, en liggen aan een leidingenstraat en twee vliegvelden in de buurt hebben en een spoorverbinding hebben maar als je verblind bent door je eigen chauvinisme en hoogmoed en daarmee anderen onderschat, of je denkt dat je decennialang je kansen niet hoeft te benutten en een ideaal gelegen polder niet hoeft te ontwikkelen dan kan je de ‘wedstrijd’ toch nog verliezen en overgroeit een dorp je. Of erger nog word je feitelijk door een dorp geannexeerd. Zelfs plekken als Waalwijk en Oosterhout overvleugelen dan een stadje aan de Schelde. Dan blijk je een haas die stil blijft zitten kijken in de aanstormende koplampen. De schildpad krijgt dan de champagne bij de openingen van de nieuwkomers.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.