AESOPOS FABELS: DE SCHIPBREUKELING

 

    


| 05-12-2020 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De schipbreukeling

Een rijke Athener voer met andere passagiers op zee. Toen stak er een hevige storm op waardoor het schip kapseisde en zonk. Terwijl alle anderen zwommen voor hun leven, riep de Athener onophoudelijk de godin Athena aan en beloofde haar gouden bergen als hij gered zou worden. Eén van de andere schipbreukelingen zie toen: “Doe gerust een beroep op Athena, maar vergeet vooral je armen niet te gebruiken.”

Moraal

Het is altijd fijn om hulp van ‘boven’ te krijgen. Maar begin met zelf verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan je lot. Dat geldt ook voor politici en bestuurders. Ruim zelf je puinhoop op. Als er hulp komt uit Den Haag, Den Bosch of uit Europa is dat natuurlijk wel mooi meegenomen. Een beroep op Athena kan werkzaam zijn maar bedenk dat ze best eens Vrouwe Justitia mee zou kunnen brengen. Natuurlijk kan een beroep op artikel 12 ook helpen.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.