AESOPOS FABELS: DE VLEERMUIS, DE BRAAMSTRUIK EN DE MEEUW

 

    


| 04-12-2020 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De vleermuis, de braamstruik en de meeuw

Een vleermuis, een braamstruik en een meeuw hadden samen afgesproken om als handelspartners door het leven te gaan. De vleermuis bracht duur geleend geld in, de braamstruik had kleren bij zich en de meeuw kwam met koper. Toen ze op zee waren, stak een orkaan op waardoor het schip kapseisde en de hele lading verloren ging. De bemanning kwam behouden aan land. Sindsdien zit de meeuw voortdurend op het stand te kijken of de zee het koper laat aanspoelen. De vleermuis schuwt het daglicht uit angst voor de geldschieters en gaat alleen ’s nachts op voedsel uit. En de braamstruik grijpt de voorbijgangers bij hun kleren, in de hoop zijn eigendommen te herkennen.

Moraal

Het verhaal van Aesopus laat ons beseffen dat we moeilijk afscheid kunnen nemen van ons verleden. Zeker als we daarin veel verloren hebben. Als ‘hadden’ er is, is ‘hebben’ voorbij. Ook politici en bestuurders moeten leren van de gemaakte fouten en het heden aanvaarden. Dat vergt soms uitleg aan degenen wiens bezit verloren is gegaan. Schuilen verandert daar niets aan.

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.