AESOPOS FABELS: HET SCHAAP DAT GESCHOREN WERD

 

    


| 27-11-2020 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

Het schaap dat geschoren werd

Een schaap zei tegen een man die hem onhandig schoor: “Gaat het om mijn wol, knip dan niet zo diep, maar gaat het om mijn vlees, dood me dan in één keer en hou ermee op om mij in reepjes te snijden.”

Moraal

Om met Harrebomée te spreken; “Een goed herder zal de schapen wel scheren, maar het vel laten houden.” En “Hij heeft het schapenvleesch wel lief, die zijn brood met de wol spreidt.” En “Meent ge uw schapen wel, scheer dan de wol, maar niet het vel.” Dat geldt evenzeer voor de belasting innende overheden!

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.