AESOPOS FABELS: DE REIZIGER EN DE WAARHEID

 

    


| 22-11-2020 |

 

Aesopus, vaak ook Aisopus genoemd was een Griekse dichter (ca. 620-560 v.Chr.) die bekendheid verwierf door zijn fabels (verhalen) waarin dieren zich gedragen als mensen (personificatie). Het gaat daarbij vooral om de moraal van het verhaal.

De reiziger en de waarheid

Een reiziger kwam in een verlaten gebied, waar hij een eenzame vrouw aantrof die daar met neergeslagen ogen stond. “Wie bent u?” vroeg hij en zij antwoorde: “ De Waarheid.” “Waarom hebt u de stad verlaten en verblijft u in deze woestenij?” “Dat komt omdat vroeger de leugen maar zelden bij de mensen vertoefde en nu overal opduikt als je iets wilt horen of zeggen.”

Moraal

Lees het boek Deepfakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know van Nina Schick! Van veel berichten op het internet kan ik nauwelijks het waarheidsgehalte of de geloofwaardigheid vaststellen. In het boek stelt Nina Schick dat over 10 jaar de gemiddelde tiener met een smartphone effecten kan creëren waarvoor filmstudio’s nu miljoenen nodig hebben. Deepfake komt er aan. Montages die niet meer van ‘echt’ beeldmateriaal zijn de onderscheiden. Hoe kan de democratie en de samenleving dan functioneren?

Als de waarheid niet meer geworteld is in de samenleving noch in het openbaarbestuur dan regeert de leugen en vindt de Waarheid geen herberg meer.

Louis van der Kallen.


    

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.