WAT IS ER MIS MET DE LANDELIJKE PARTIJEN?

 

    


| 30-09-2020 |

 

Deze week werden we wederom verrast door de uittreding van een raadslid uit een landelijke partij en groeide het aantal raadsfracties naar 13.  In september 2018 trad er een raadslid uit de VVD fractie en begon de fractie “punt”. De enige echte liberaal in Bergen op Zoom wilde vast een punt maken! Een maandje later volgde er een CDA raadslid en ging deze verder als fractie “Samen 0164”. Het ‘samenwerkingsbloed’ werkte niet meer richting de christendemocratie, noch met de mannenbroeders van het CDA. Nu is er na de VVD en het CDA ook een breuk in de D66 fractie. Het uitgetreden raadslid gaat als “onafhankelijk raadslid” verder.

Welk afscheidingsvirus waardt er rond bij de landelijke partijen? Welke partijviroloog komt er met een analyse? Wat opvalt is:  het opbreken gaat keurig op volgorde. Eerst in de grootste landelijke partij en daarna systematisch het trapje af. De vraag rijst: wat is er mis met de landelijke partijen in de gemeente Bergen op Zoom? Maar vooral: wat zijn de onderliggende problemen en aandoeningen? Is er een partijen/raadsledendokter, gespecialiseerd in landelijke partijen met een vervagende ideologie zoals liberalisme, christendemocratie of sociaal – liberalisme met een vleugje democratische geschiedenis in de zaal?

Moeten we GroenLinks en de PvdA alvast in quarantaine plaatsen of vaccineren met een samenbindend vaccin? Wat ben ik blij met de SP: die raadsfractie is één en ondeelbaar. 

Het is niet al gekheid. Bergen op Zoom is bestuurlijk een puinhoop. En wanneer al die partijen straks menen zich in de verkiezingsstrijd te moeten gooien, zal het met vaste hand besturen van die ‘parel’ aan de Schelde er niet éénvoudiger op worden.  

 

Louis van der Kallen.


    

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.