PLUNDERING VAN EEN DORP

 

    


| 28-07-2020 |

 

Schuldig of onschuldig, maar wie is dan wel de dader?

Het jaar 1589 was een dramatisch jaar voor het dorp Wommelgem in de provincie Antwerpen. Hollandse troepen (volgens vele bronnen) staken er verschillende windmolens in brand. Alle huizen van het dorpscentrum gingen in vlammen op en een brouwerij werd geplunderd. Bij de gewelddadigheden die met deze plundering gepaard gingen, verloren 33 inwoners het leven waaronder vier schepenen.

Van de plunderingen van Wommelgem maakte Sebastiaan Vrancx (1573-1647) een schilderij dat in Museum Kunstpalast in Düsseldorf te zien is. Tot zover de door mij achterhaalde feiten.

Wat treft mijn verbazing dat een afbeelding van het schilderij gebruikt is voor de omslag van het boek “staatsvormend geweld” uit 2007. Op die omslag is te lezen: “Plundering van Wommelgem in 1589 door het garnizoen van Bergen op Zoom”. Wat is het bewijs voor deze beschuldiging? In 1588 werd Bergen op Zoom nog belegerd door Parma met zijn leger van circa 36000 troepen. Wat zou het Bergse garnizoen in 1589 bij Wommelgem te zoeken hebben gehad? Kwamen ze misschien uit een ander ‘Berghe’?

Mijn vraag is:  wie o wie is de zondaar die onze voorvaderen of onze edele gasten uit de republiek belastert, zonder deugdelijk bewijs? Iets voor een zomeravond om uit te zoeken. Wie o wie of welk een snoodaard heeft de naam van onze stad bezoedeld? Of wie o wie kent de echte daders?

Plunderingen Wommelgem

 

Louis van der Kallen.


    

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.