DUITSLAND ONS VOORLAND?

 


 

DUITSLAND ONS VOORLAND?

 

 

De TV zender ZDF publiceerde recent opvallende resultaten van een onderzoek naar de grootste angsten van Duitsers. De top vijf waren: klimaatverandering, een nieuwe oorlog, terroristische aanslagen, criminaliteit en als vijfde ouderenarmoede. Inwoners van het rijkste land van Europa, met al jaren begrotingsoverschotten en een gigantisch overschot op de betalingsbalans, zijn bang voor ouderenarmoede!! In twee Volkskrant artikelen met de koppen als: “Armoede onder ouderen doet Duitsland beven” en “Manfred graait met flesjes zijn pensioen bij elkaar” wordt een beeld geschetst van een verpauperende/vergrijzende bevolking. Een land zonder een AOW voorziening en waar veel mensen een pensioentje hebben beneden de 500 euro, wat dan met wat regelingen kan worden aangevuld. In 2016 leefden dubbel zoveel Duitse gepensioneerden onder de armoedegrens (958 euro) dan in 2003. Ook het aantal werkende armen is sinds 2004 verdubbeld. 16 % van Duitslands gepensioneerden leeft op of onder de armoedegrens en de verwachting is dat dit in 2018 20 % zal zijn. Een schande voor een ‘rijk’ land als Duitsland met een snelgroeiende kloof tussen arm en rijk. Algemeen wordt de schuld gelegd bij de ‘arbeidshervormingen’ die doorgevoerd werden onder de verantwoordelijkheid van de ‘socialistiche’ SPD bondskanselier Gerhard Schröder. Het verbijsterd mij dat Diederik Samsom recent in de NRC in een dubbel interview, ‘het zomeravondgesprek’ met Sheila Sitalsing, dit soort ‘hervormingen’, doorgevoerd door het kabinet Rutte II, nog steeds verdedigd. Duitsland flexibiliseerde in hoog tempo, net als Nederland, en creëerde daarmee tal van laagbetaalde mini baantjes. Met als uitkomst veel ouderen armoede en werkende armen.

Ouderenarmoede is nu één van de top vijf angsten van de doorsnee Duitser. Eén ouderen-‘baan’ is in Duitsland populair geworden: inzamelaar van statiegeldflesjes (Pfandsammler). Het Volkskrantverhaal van ene Manfred, die met flesjes zijn pensioentje aanvult, is verbijsterend en een schande voor Europa’s rijkste samenleving!

Hoe verworden is de PvdA dat hun oud partijleider nog steeds vindt dat de PvdA een beter verkiezingsresultaat had kunnen behalen als ze het beleid van Rutte II maar beter verdedigd hadden. Wie gaat dit keren? Nu bouwen veel flex-werkers en ZZP’ers in ons land ook niet of nauwelijks pensioen op. Ze zijn voorbestemd voor de armoede bij pensionering of tot eeuwig werkende oudere. Wat gaat u de komende jaren stemmen? Wilt u leven als arme of in een samenleving waarin de kloof tussen arm en rijk groeit? Waar werken je niet meer kan verheffen omdat de vaste CAO baan alsmaar verder weg blijkt te zijn en huren onbetaalbaar zijn geworden? Dat kan en moet veranderen. Anders gaat Nederland steeds meer op dat Duitsland lijken van Manfred, de statiegeldflesjes verzamelaar.

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.