VERDWAASDE ELITE

 


 

VERDWAASDE ELITE

 

Rint Sybesma (hoogleraar Chinese Taalkunde in Leiden) publiceerde op 25 juli in de Volkskrant een opinie stuk met de kop; “Schaf het Nederlands gewoon af”. Hij vindt dat wij op het Engels moeten overstappen, zowel in het dagelijks leven als in het onderwijs, want dan zijn we internationaal veel competitiever. Te beginnen met het hoger onderwijs. Want in de huidige praktijk (deels in het Engels en deels in het Nederlands) “leidt de kwaliteit van het onderwijs eronder (het Engels van de docenten en studenten schiet immers tekort) en kunnen de hoogopgeleiden die in een baan in Nederland terechtkomen (de losers), niet meer in het Nederlands uit de voeten.” Hoogopgeleiden die in Nederland werken LOSERS noemen! Hoe gek kan het worden. Meneer Sybesma is grotendeels met Nederlands belastinggeld opgeleid. Hij ontvangt salaris dat door de Nederlandse belastingbetalers wordt opgebracht. Om dan hoogopgeleiden die met Nederlands belastinggeld zijn opgeleid en een bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse economie en eindelijk, na jaren geleefd en gestudeerd te hebben over de rug van de belastingbetalers, hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving gaan leveren LOSERS te noemen is meer dan schofferend. Sybesma behoort wat mij betreft tot een verdwaasde en verdwaalde ‘elite’ die totaal losgezongen lijkt van de samenleving die hem in staat heeft gesteld te bereiken wat hij heeft bereikt. Sybesma geeft, in mijn ogen, blijk van een diepe minachting van de cultuur en samenleving die hem heeft voortgebracht. 

Taal is in samenhang met cultuur en geschiedenis geen folklore. Het is een bindend element. Ongeacht de verschillende nationaliteiten en  uiteenlopende opleidingsniveaus blijft en is het datgene wat ons als samenleving bindt. Sybesma vindt het geen probleem dat zijn plan een tweedeling in het land zal creëren tussen de studerende elite en de achterblijvers. “Hoe lang de onrust ook zal duren, het is maar een fase” is zijn stelling. Hij eindigt zijn artikel met: “Of het erg is dat het Nederlands verdwijnt? Ach, er verdwijnen jaarlijks vele tientallen talen, dus wat geeft het dat het Nederlands er daar op zeker moment ook één van is? Dat geeft absoluut niks, helemaal als je bedenkt wat we ervoor terugkrijgen”. 

Ik ben dit jaar op vakantie geweest op een plek waar circa 50.000 mensen hun eigen taal en cultuur koesteren en veel boeken zowel in een Deense versie als in een Faroereese versie te koop zijn. Die samenleving heeft kwaliteiten die wij tot mijn spijt grotendeels zijn kwijtgeraakt. En ik denk dat bij het behouden van die kwaliteiten hun taal een grote rol heeft gespeeld en nog speelt. 

Özcan Akyol schreef van de week in een column in BNdeStem: “In een wereld waar globalisering steeds vaker als grote boosdoener van vervreemding wordt aangewezen, willen steeds meer mensen terug naar hun wortels. De Nederlandse taal verliest steeds meer terrein door verkeerde prioriteiten – en ontlezing. In plaats van capitulatie zou die ontwikkeling bevochten moeten worden. Om eigenheid terug te winnen, moeten we niet minder, maar juist méér investeren in onze eigen taal. En dan vooral in het onderwijs.”

Voor mij een waarheid als een koe. Özcan Akyol heeft, ondanks zijn achtergrond, meer gevoel, in zijn pink bij onze gezamenlijke taal dan hoogleraar Sybesma in zijn hooggeleerde hoofd.

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.