IN DE ‘KOPGROEP’

 


 

IN DE ‘KOPGROEP’

 

Recent is verschenen: “Mind the Gap?”, Met als subtitel: “verschillen in Brabant op de kaart”. Een onderzoeksrapport opgesteld door het bureau Atlas voor gemeenten in opdracht van Brabant Kennis

Helaas voor Bergen op Zoom blijkt Bergen op Zoom bijna standaard in de ‘kopgroep’ te zitten van de verkeerde lijstjes. Als het gaat om bijvoorbeeld het Brabantse lijstje van het vertrouwen in de politiek, scoort Bergen op Zoom het laagst met maar liefst 18 % vertrouwen. We zitten dus in de kopgroep als het gaat om het minste vertrouwen in de politiek. In het landelijke lijstje van het vertrouwen in de Tweede Kamer zit Bergen op Zoom in de ‘kopgroep’ van achterblijvers. In het illustere gezelschap van gemeenten als Venlo, Almelo, Sittard-Geleen, Purmerend, Emmen en Heerlen.

Als het gaat om het landelijke lijstje van de 50 grootste gemeenten van het sociale vertrouwen, zit Bergen op Zoom in de ‘kopgroep’ van achterblijvers. Samen met gemeenten als Schiedam, Nissewaard, Helmond en Roosendaal.

Als het gaat om de kans op werk zat Bergen op Zoom in 1995 nog vlak achter de Brabantse kopgroep. In 2015 zit Bergen op Zoom als het gaat om de kans op werk in de ‘kopgroep’ van achterblijvers vlak voor de bezemwagen.

Qua werkloosheidcijfers zit Bergen op Zoom stevig in de ‘kopgroep’. Zowel voor de middelbaar als laagopgeleiden behoren de werkloosheidscijfers in Bergen op Zoom tot de hoogste van Brabant. Zowel qua inkomen als qua vermogen per huishouden, als qua vermogen van huishoudens met een kostwinner tussen de 25 en 45 jaar zit Bergen op Zoom stevig in de ‘kopgroep’ van achterblijvers. Maar de beker met rampspoed is nog lang niet leeg. De Bergse bevolking tussen 15-64 jaar is in de periode 2005 – 2015 met ruim 3 % gekrompen! Ook daarmee zit Bergen op Zoom stevig in de ‘kopgroep’ van achterblijvers. Al die slechte economische cijfers vertalen zich ook in hoe de Bergse bevolking de kwaliteit van hun leven ervaart. Qua ervaren gezondheid zit Bergen op Zoom, net als bij de ervaren eenzaamheid, in de ‘kopgroep’ van de achterblijvers. Dit is allemaal te danken aan minimaal 20 jaar doormodderbeleid van colleges en raadsmeerderheden, die geen beslissingen nemen en alleen maar denken dat huizen vanzelf verkopen omdat wij zo bijzonder zijn. Dus wel woningbouwlocaties waar de verliezen duizelingwekkend zijn (Bergse Haven en Markiezaten), waar de BSD al vanaf 1990 tegen was en niet de ontwikkeling van een absoluut noodzakelijk bedrijventerreinlocatie als de Auvergnepolder. Wanneer wordt de kiezer in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat wakker? Hoever moet de verpaupering doorgaan? Beseffen de kiezers wel dat minimaal 20 jaar nodig is om het tij te keren? Met een parodie op de “Limburg je zal er maar wonen” reclame: Bergen op Zoom je zal er maar wonen! Met gemeenten als Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen hebben we meer gemeen dan menigeen denkt. En dat is helaas meer dan een voorliefde voor vastenavond/carnaval. Is verkeren in de periferie van Nederland en Brabant wat de bevolking van de gemeente Bergen op Zoom wil?

Ik beveel iedereen aan Mind the Gap te lezen. Het zet je dan hopelijk aan het denken.

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.