ECONOMIE VOOR DUMMIES

 


 

ECONOMIE VOOR DUMMIES

 

ha-choongOnder de kop: “Dummies aller landen verenigt u” stond er zaterdag 12 juli een interview met de aan de universiteit van Cambridge verbonden econoom Ha-Joon Chang in de NRC.

Hij stelt dat economie voor 95 procent een kwestie is van gezond verstand en dat iedereen zich daar een mening over zou moeten vormen en hij roept iedereen op die ook te ontwikkelen. Het economiebeleid wat door politici wordt gevoerd, raakt immers iedereen. Het is in ieders belang om te streven naar een beter, rechtvaardiger en solidair systeem. Hij laat zien dat bijvoorbeeld de afgelopen 30 jaar de Amerikaanse economie gemiddeld 2 á 3 procent per jaar groeide, maar dat de gemiddelde lonen nauwelijks in die dertig jaar gestegen zijn. Bij een ander politiek beleid hadden meer mensen daarvan kunnen profiteren en waren de verschillen in inkomsten minder groot geworden. Op de vraag: wat schort er aan het huidige kapitalistische systeem? Was zijn antwoord: “Er is van alles mis mee. Tussen de jaren 50 en 70 heeft het kapitalisme ons veel opgeleverd. De wereldeconomie groeide met 2 tot 3 procent per jaar. Er waren nauwelijks bankencrises en de ongelijkheid in veel landen was weliswaar groot, maar nog lang niet zo groot als nu.

Nu hebben we amper groei, de ongelijkheid is overal fors toegenomen. En we komen handen tekort om alle financiële crises te tellen. Hoe komt dat? Omdat we veel te veel hebben gedereguleerd, met name in de financiële sector. De markt is te machtig geworden. Het kapitalisme is het beste systeem van alle systemen, maar het werkt alleen als je het beheerst. De jaren 50-70 waren juist succesvol doordat er toen strenge regels waren.” Hij hekelt het beleid dat banken in staat blijft stellen te ingewikkelde producten aan te bieden. Hij wil dat banken gedwongen worden te stoppen met ingewikkelde producten. Hij wil naar een economisch model dat leidt tot investeringen in zaken die de productiviteit vergroten zoals onderzoek en opleidingen. En een belastingsysteem dat de winst op aandelen belast, waarbij de belasting lager is naarmate beleggers ze langer vasthouden. Zonder dit soort maatregelen voorspelt hij nieuwe crises met een maatschappelijke ellende zoals tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig. Voor mij iets om bij de volgende verkiezingen rekening mee te houden. Dummies aller landen verenigt u! Leer, concludeer en laat je stem horen!

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.