DE MAN DIE (NOORD) EUROPA STEELT

 


 

DE MAN DIE (NOORD) EUROPA STEELT

 

DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Mario Draghi, President, European Central Bank, Frankfurt is captured during the special address session at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013.  Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, lijkt steeds meer op Alves dos Reis. De man die in 1925 Portugal stal door het aantal 500 escudo biljetten te verdubbelen door deze met een valse opdracht te laten drukken bij de vaste drukker van de Banco de Portugal. Portugal floreerde kort door de geldcreatie en het uitgeven daarvan, maar stortte toen het uit kwam in een diepe economische en politieke crises. Het vertrouwen in het geld van Portugal verdween. Alves dos Reis deed een poging de bank in wiens naam hij valselijk opereerde in handen te krijgen door met door hem gecreëerd geld aandelen van de bank te kopen. Hij kwam er bijna mee weg.

Mario Draghi (jaarsalaris maar liefst € 378.240) treedt wat mij betreft in de voetsporen van Alves dos Reis. Ook hij geeft een opdracht tot geldcreatie. Voor mij is de bijna ongelimiteerde geldcreatie het beroven van spaarders en de mensen die wel gewend zijn te werken voor geld. Geld is niet gratis. Alle Europeanen en de noordelijke landen in het bijzonder gaan een forse prijs betalen voor de roof door de Italiaan Draghi. Er blijkt geen onafhankelijke ECB. Dat was een Noord-Europese illusie. Schulden zijn er om afbetaald te worden en dan niet met geld dat door kunstmatig opgewekte inflatie minder waard is geworden. Als ze inflatie willen om schulden te verminderen drukken ze maar lires. Ik ben een Europeaan. Maar ik ben niet gek. Ze hebben in Zuid-Europa jarenlang de verkeerde politici gekozen. De Italianen en Grieken wilden wat graag de mooie verhalen geloven en dachten dat geld van de overheid als manna zou blijven komen. Nu is het tijd om op de blaren te zitten van tientallen jaren potverteren. Saneren, met oog voor de zwakkeren, dat is wat mij betreft, de enige juiste weg. Zuid-Europa barst van de vermogenden die jaren lang nauwelijks belasting hebben betaald. Het wordt tijd dat het daar gehaald wordt in plaats van bij de belastingbetalers van Noord-Europa. We hebben dit alles uiteindelijk te danken aan Gerrit Zalm (Il Duro), de VVD minister die de deur toch wagenwijd openzette voor die mediterrane landen. Wel de woorden maar niet de daden. Ze mochten uiteindelijk toch tot de eurozone toetreden. Alves dos Reis werd uiteindelijk veroordeeld. Nu maar hopen dat de Duitsers naar de rechters gaan.

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.