POLITICI DIE LIEGEN

 


 

POLITICI DIE LIEGEN

 

boris-johnsonIn december 2014 schreef ik al over het opzettelijk liegen van politici  bij de waterschapverkiezingscampagne. Het is mode en ze komen er steeds mee weg. Brexiteers, als Boris Johnson, vertelden de Britten dat ze wekelijks 350 miljoen pond betaalden aan Europa, terwijl het feitelijk per saldo amper de helft is. Hij won de hoofdprijs: het ministerschap. Trump loog alles aan elkaar en wordt president. De fact-checkers konden de leugens niet eens bijhouden. In de Volkskrant stelde Kees Kraaijeveld in een artikel onder de kop “weggepoetste waarheid”: “Vrijheid, gelijkheid en democratie hebben we hoog in het vaandel staan. Het slachtoffer is de waarheid en dat is een kostbare vergissing.” Onder de kreet vrijheid van meningsuiting wordt er op los gelogen. De waarheid schijnt voor naïeve dommeriken en onnozelaars te zijn, die geen sikkepit van de wereld van de ‘grote’ politiek snappen. Als de leugen regeert, verliezen we niet alleen de waarheid uit het oog, maar verliest de samenleving haar toekomst. Er gaat kostbare tijd verloren om met de feiten datgene te doen wat nodig is om de samenleving op de juiste koers te brengen. De afgelopen jaren golden ‘feiten’ onder de elite die ons besturen als een kwestie van perspectief, zo lijkt het. Het wordt tijd dat politici ophouden met liegen en weer echt beleid gaan maken op basis van de feiten. Van liegen worden enkelen beter, maar de samenleving gaat er van naar de verdoemenis.

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.