TWEEDE KAMER FRACTIES INZ. STARTERS WONINGMARKT – D009

 


 

Bergen op Zoom, 8 juli 2006

 

Aan de leden van de Tweede Kamer

 

per e-mail

 

Geachte leden van het parlement, 

Vandaag in de kranten veel koppen als “Positie starter op woningmarkt verslechterd”.

Als vader van een thuiswonende zoon van 27 moet mij iets van het hart en heb ik een suggestie die past in de komende feestbegroting c.q. begrotingsbehandeling.

Mijn zoon heeft in het verleden op school gezeten en gewerkt en zijn hele leven gespaard voor de toekomst. Hij heeft circa € 30.000,– gespaard.

Hij verdient, ondanks de vaste fulltime baan, nog lang niet de € 2.000,– die al nodig is voor een huis in de zogenaamde impopulaire gebieden. Hij heeft de ‘pech’ te wonen en te werken in Bergen op Zoom. Hij spaart voor de aankoop van een huis, maar de overheid maakt het niet gemakkelijk en is ten opzichte van hem en zijn lotgenoten niet rechtvaardig. 

De rente is relatief laag (beneden 4 %). Huisbezitters zijn voor hun vermogen, dat vastzit in een huis, vrijgesteld voor de vermogensrendementheffing. De spaarders voor een huis, zoals mijn zoon, moeten over het niet vrijgestelde deel van hun spaarbankvermogen (voor een huis) de vermogensrendementheffing betalen van 1,2 %. Dit lijkt mij onrechtvaardig. Mijn zoon doet wat de overheid wilt: werken en wonen in dezelfde plaats. Het wordt hem nu, maar ook voor de toekomst, feitelijk (als je het liefst wilt kopen) onmogelijk gemaakt.

Tevens wordt hij ontmoedigd door de onrechtvaardigheid: als je al een huis bezit kun je zonder vermogensrendementheffing sparen door aflossing op je hypotheek. Hij niet! 

Mijn suggestie: stel een spaarrekening, die alleen opgenomen mag worden voor de aankoop van een woning, vrij van de vermogensrendementheffing.

Gebruik dit idee bij de komende feestbegroting. U help er hard werkende starters mee en ouders die ze graag op enig moment zien vertrekken naar een eigen huis en toekomst. 

Met vriendelijke groet, 

Louis van der Kallen

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.